Morten Andersen

Drupal 8 er du klar til at gå live?

Det korte svar er NEJ!

Her den 17. november 2015 kom den længe ventede udgivelse af Drupal 8.
Webbureauer verden rundt har ventet på denne dag. Mange har deltaget gennem de sidste par år med kodning, test og konstruktive indspark.
Nu er den her så, monsteret af et CMS som vi så længe har ventet på – Drupal 8

Det skal være sagt med det samme. Drupal 8 er fyldt med mange fantastiske funktionaliteter og vil helt sikkert blive benyttet til mange fremtidige hjemmesider, også af os her på Hjemmesider.dk. Alt det vil jeg prøve at glemme nu, og se på om Drupal 8 er klar til at gå i luften lige nu … i dag!

Typisk når der kommer en ny version af Drupal, skal man vente på alle nødvendige moduler udkommer med en stabil version. Med Drupal 8 som både har CCK, Views og teksteditor med billede upload, burde den samlede pakke være klar. Nok ikke til kæmpe og avancerede hjemmesider, men til alle de “almindelige” hjemmesider som typisk WordPress ligger system til i dag. Personlige hjemmesider, blogs, mindre firmasider etc

Desværre er svaret NEJ til det indledende spørgsmål. Jeg vil bestemt ikke anbefale at lave en ny hjemmeside i Drupal 8 i dag.
Lige nu må vi nøjes med at lege, teste udforske og udfordre det nye system, og det er vi heldigvis mange der gør. Men derfra til at benytte det på en live hjemmeside er der desværre lidt vej.
Hvad er problemet, hvorfor ikke bare komme igang?

Drupal 8 har glemt 3 små bogstaver – SEO

Ja, desværre er afgørende Drupal SEO moduler ikke klar til at gå live endnu. Hvem vil i dag (december 2015) opsætte en ny hjemmeside, som ikke er SEO optimeret?

Lige nu venter vi på Global Redirect. (drupal.org/project/globalredirect)  Et modul som sikrer, at der altid kun findes én url til siden.
For at undgå duplicate content på hjemmesiden er modulet helt afgørende for hjemmesidens SEO performance. I skrivende stund er modulet i dev. version, og der er desværre ikke arbejdet på modulet siden den 22. april i år.
Heldigvis indsætter Drupal en rel=”canonical” i header, men det er stadig risky business at stole 100% på dette tag.
Der indsættes ligeledes et rel=”shortlink” i header, hvor url’en her hedder noget helt andet end ved rel=”canonical” – det ville nok give god mening at disse to url’er er identiske!

Et andet vigtig modul vi desværre også må vente lidt på er Metatag modulet (drupal.org/project/metatag), der som navnet antyder, benyttes til at indsætte relevant meta information på de enkelte sider.

Derfor må vi alle vente lidt, med at benytte Drupal 8 live til at mindst de to ovenstående moduler er klar. Andre SEO moduler som XML sitemap etc. er bestemt vigtige, men kan dog nok undværes her til en begyndelse.

Min drøm til Drupal er, at Global Redirect & Metatag modulerne selvfølgelig er en del af core filerne, som nu Views er blevet i Drupal 8.
Sikken en drøm af et CMS!

Læs evt mere omkring SEO her – måske vi skal optimere din Drupal hjemmeside 🙂